Prečo sa rozhodnúť pre svadobného kameramana?

Okrem fotografií je video ďalšou spomienkou, ktorá vám zostane zo svadobného dňa. Spomienky na dobré jedlo, torty, či výzdobu vám nebudú pripomínať, ako vyzeral svadobný deň. Možno si poviete – načo riešiť video, keď mám fotografa. Alebo že na fotkách budete mať rovnaké zábery. Počas všetkých kľúčových momentov sa fotograf a kameraman pohybujú najmä spolu. Je ale možné, že si každý z nich vyberie iný uhol alebo že si každý počas svadobného dňa a v tú istú sekundu všimne niečo iné. Každý spôsob zaznamenávania spomienok má svoje výhody i nevýhody. Fotografia je statická, video je v pohybe a obsahuje zvuk. Svadobný deň ubehne neskutočne rýchlo. Niektoré situácie si nebudete pamätať, no viete si ich pripomenúť práve svadobným videom. Zatiaľ čo fotografie zmrazujú jednotlivé momenty v čase, svadobný film zachytáva podstatu dňa a umožňuje vám prežiť emócie, zvuky a atmosféru spôsobom, ktorý samotné fotografie nedokážu sprostredkovať.

„Kto to video kedy bude pozerať?“ poviete si, ak sa vám myšlienka svadobného kameramana nepozdáva. Je viacero dôvodov, prečo je investícia do svadobného filmu rozhodnutím, ktoré nebudete ľutovať.

Dnes už nie sú moderné dvoj-/troj-hodinové videá takmer bez strihu ako kedysi. Doba sa mení a snúbenci siahajú po pár-minútovom videoklipe (3-5 minút – ktorý ukáže najemotívnejšie chvíle a prierez celého svadobného dňa) a dlhšom zostrihu (15-45 minút – kde sa toho zmestí viacej, prestrihávaným s autentickým zvukom).

Okrem najbližšej rodiny a priateľov má svadobný film nesmiernu hodnotu pre budúce generácie. Vaše deti, vnúčatá a dokonca aj pravnúčatá ho budú s veľkou radosťou sledovať. Nahliadnu do svojej rodinnej histórie a stanú sa svedkami milostného príbehu, ktorý sa začal vaším svadobným dňom. Stáva sa akýmsi vzácnym dedičstvom, ktoré sa môže odovzdávať z generácie na generáciu a spája členov rodiny naprieč časom a priestorom.

„Fotograf a kameraman 2v1“

Možno sa pýtate, či dokáže svadobný fotograf natočiť aj video na svadbe. Ak pozná svoju techniku a základy videa, dá sa to, no potom ani jeden výstup/výsledok nemôže byť 100%-ný. Jeden človek proste na takúto prácu nestačí. Tak ako všetci ostatní, aj fotograf je len človek, môže sa teda tiež dostávať do stresových situácií, napr. sa dostane do chvíle, kedy sa nebude vedieť rozhodnúť kedy má urobiť fotografiu a kedy video. Tiež sa môže stať nejaká neočakávaná situácia, ako je napríklad zlyhanie techniky. Taktiež kameramani používajú minimálne 2 kamery a musia ich stíhať obsluhovať (konkrétne ja používam jednu kameru na gimbale a druhú mám vždy na statíve). Fotograf by nemal šancu na toto byť sám. Realita je taká, že klienti nespokojní s výstupom a čakali od toho viacej. Fakt, že sa fotograf a kameraman navzájom nepoznajú, neznamená, že nedokážu spolupracovať. Každý rozumný človek sa bude snažiť tomu druhému „nezavadzať“ a budú spolu pracovať tak, aby boli snúbenci (a neskôr manželia) čo najviac spokojní.

Presvedčivé dôvody prečo si vybrať kameramana

  • zábery z mobilného telefónu nebudú až tak kvalitné
  • Zachytenie momentov: Svadobný filmár vie zachytiť intímne, úprimné momenty, vďaka ktorým bude váš deň jedinečný. Od uslzených sľubov až po radostné objatia zhŕňajú podstatu vašej oslavy.
  • Profesionálna kvalita: Svadobní filmári používajú vysokokvalitné vybavenie a majú odborné znalosti na výrobu filmových záberov. Výsledkom je vybrúsené, profesionálne video, ktoré presahuje možnosti amatérskych nahrávok.
  • Kreatívna perspektíva: Svadobní tvorcovia vďaka svojmu umeleckému oku a kreatívnej vízii premieňajú bežné momenty na neobyčajné scény. Rozumejú osvetleniu, kompozícii a tempu, aby vytvorili vizuálne úžasné filmy.
  • Personalizované skúsenosti: Svadobný filmár s vami úzko spolupracuje, aby pochopil váš štýl, preferencie a víziu konečného produktu. Prispôsobujú svoj prístup tak, aby odrážal vašu jedinečnú osobnosť a príbeh ako páru.
  • Pokoj v duši: Najatím profesionálneho svadobného filmára si môžete oddýchnuť a užiť si svoj výnimočný deň s vedomím, že každý vzácny okamih zachytí skúsený profesionál. Môžete im dôverovať, že dodajú konečný produkt, ktorý prekoná vaše očakávania.
  • Celoživotná investícia: Váš svadobný film je investíciou do spomienok, ktoré vydržia na celý život. Na rozdiel od kvetov alebo dekorácií, ktoré vyblednú, váš svadobný film uchováva kúzlo vášho dňa na neurčito, čo vám umožní znovu navštíviť a prežiť tento zážitok, kedykoľvek budete chcieť.

Môže nastať situácia, že nájdete začínajúci talent – vtedy máte veľké šťastie a získate relatívne veľa muziky za málo peňazí. No na druhej strane je tu stála neistota, či sa dá na danú osobu spoľahnúť. Sú takí, ktorí sa zodpovedne pripravia už na svoju prvú svadbu a potom takí, ktorí možno ani neprídu.

Aký by mal byť svadobný kameraman?

Svadobný kameraman musí vedieť rýchlo reagovať, aby nepremeškal žiadny dôležitý moment. Pri nakrúcaní svadieb to platí dvojnásobne, pretože v mnohých prípadoch nie je možné záber zopakovať. Kameraman by mal dopredu poznať prostredie, v ktorom bude pracovať, čo si vyžaduje aj vašu spoluprácu a záujem. Potrebuje si včas pripraviť techniku, najmä vzhľadom na svetelné podmienky.

Skúsení kameramani, ktorí už majú za sebou desiatky svadieb, už približne vedia, čo bude nasledovať. Vedia si časovo všetko dobre rozplánovať.

Všetci chceme, aby naše video bolo pozerateľné a zaujímavé od začiatku do konca. Pri neprofesionálne spracovanom zázname sa divák nudí, čo spôsobujú dlhé zábery bez strihov či zmien v uhle pohľadu. Ak pozeráte takéto video, sami si ho pretáčate a hľadáte zaujímavé scény. Výsledný zostrih by naopak mal byť dynamický a upútať aj bez neustáleho pretáčania. Neprofesionálny strih navodzuje dojem, že kameraman na svadbe niečo nenasnímal a zábery nie sú zostrihané logicky po sebe. V neprofesionálnom svadobnom videu môžu taktiež chýbať dôležité momenty ako je prvý manželský bozk či výmena obrúčiek.

Úloha kameramana v porovnaní s fotografom je sťažená v tom, že okrem obrazu musí dať pozor aj na zvuk. Nie je nič horšie, ako keď v pozadí počuť šum či iné ruchy, ktoré odvádzajú pozornosť. Ešte horší prípad je, keď namiesto hovoreného slova počujeme len šum vetra a musíme napínať uši, aby sme slová zachytili. Ďalší prípad, ktorý sa bohužiaľ môže stať, je nevhodne zvolená hudba, ktorá sa svojím tempom nehodí k daným sekvenciám. Pri nesprávne zvolenej hudbe máme pocit, že daný obraz spomaľuje alebo zrýchľuje a jednoducho cítime, že tam niečo nesedí.

Video od dobrého kameramana má správnu dĺžku, správny strih a dobré načasovanie záberov. Správny kameraman sa zaujíma a pozná celý priebeh svadby. Taktiež pozná a ovláda svoju kameru, narába s ňou manuálne, nielen automaticky. Pojmy ako vyváženie bielej, clony či ostrenie mu v žiadnom prípade nie sú cudzie.